Sun, 12 Jul | Uniwersytet Ludowy

CUKIERNICTWO ARTYSTYCZNE dla zaawansowanych!

Smaczne i piękne! Zapraszamy Was na warsztaty zaawansowanego dekorowania słodkości. Zajęcia poprowadzi Angelika Chwyć - zdobywczyni Pucharu Świata Culinary World Cup Luksemburg.
Rejestracja jest zamknięta
CUKIERNICTWO ARTYSTYCZNE dla zaawansowanych!

Czas i lokalizacja

12 Jul 2020, 10:00 – 19:00
Uniwersytet Ludowy, aleja Piasta 11, 77-400 Złotów, Polska

O wydarzeniu

 FOLK GIRL – SYLWETKA KOBIETY 

 Figurka inspirowana motywem folklorystycznym, którą wymodelujemy od podstaw krok po kroku. Dokładnie omówimy proporcje kobiety i kilka wybranych ułożeń ciała w konkretnych pozach a przede wszystkim jak je przedstawić za pomocą cukierniczej masy plastycznej.     Omówimy rodzaje mas cukierniczych oraz czekolad plastycznych. Jakie barwniki, do czego? Jakie problemy występują najczęściej podczas modelowania i jak sobie razić. Omówimy jak proporcjonalnie wykonać figurkę i jak w „uproszczony” sposób wykonać efektowne części ciała, tak by skupiały uwagę i robiły wrażenie.  

Podczas szkolenia poruszymy problematyczne kwestie, które przeszkadzają w stworzeniu podobnej do oryginału postaci. Jak ćwiczyć/ patrzeć/ z czego korzystać i jak szukać, by dostrzec proporcje. Każda osoba otrzyma wydrukowane pomoce, które pomogą w samodzielnym treningu.       Zajęcia odbywają się w małych grupach aby można było z każdym omówić ważne dla niego zagadnienia i niektóre elementy wykonać z każdym indywidualnie.    

Najważniejszymi częściami szkolenia będą: 

 - modelowanie twarzy   - modelowanie sylwetki  - modelowanie ubioru za z różnych produktów cukierniczych  - wykonanie mini kwiatków z masy cukrowej oraz papieru waflowego    

 Stanowisko uczestnika wyposażone będzie m.in. w :    - wydrukowana pomoce, które ułatwią samodzielną pracę  - Skalpel 

- narzędzia do modelowania 

- Narzędzie kulkowe 

- Pędzelki konturowe 

- Pędzelki do cieniowania 

- Patyki do szaszłyków 

- Nieprzywierający wałek silikonowy 

- Nieprzywierająca mata silikonowa 

- masy cukrowe 

- czekolada plastyczna 

- papier opłatkowy 

- barwniki żelowe 

- barwniki pudrowe 

- podkład pod dekoracje/mini torcik 

- opakowanie na wykonaną dekoracje  

Uczestnicy otrzymają również imienny pamiątkowy certyfikat oraz upominek! 

Na kursie dowiesz się m.in.:  

  • jaka jest różnica pomiędzy masą do figurek, masa czekoladową a masa do powlekania tortów. 
  • Jak wykorzystać połączenie masy cukrowej z czekolada plastyczną 
  • z jakich narzędzi do modelowania korzystać 
  • jak barwić masę cukrową i czekoladową 
  • jak proporcjonalnie wykonać figurkę sylwetki kobiecej 
  • jak wykonać dekoracje z papieru waflowego 
  • Jak zmatowić powierzchnie przed cieniowaniem 
  • Jak za pomocą barwników nadać głębi i podkreślić poszczególne części figurki  
  • W jaki sposób i w jakiej kolejności nakładać barwniki pudrowe 
  • Jak mocować/składać elementy figurki w pozycji siedzącej i stojącej 
  • jak doklejać elementy bez widocznych łączeń 
  • jak nadać strukturę włosów 
  • w jaki sposób nadać „błysk w oku” oraz wysoki połysk na poszczególnych elementach 
  • Jak i w jakiej kolejności modelować fryzurę aby wyglądała naturalnie  
  • Jak za pomocą masy imitować materiał/tkaninę w różnym ułożeniu (falbany, kokardy) 
  • Jak zabezpieczyć drucik florystyczny aby mógł mieć styczność z jadalna dekoracją 

 Uczestnicy otrzymają również imienny pamiątkowy certyfikat oraz upominek! 

Warsztaty poprowadzi Angelika Chwyć - zdobywczyni mistrzowskiego tytułu wśród cukierników-dekoratorów podczas Pucharu Świata Culinary World Cup Luksemburg. 

 

Spółdzielczy Bank Ludowy w Złotowie 

43 8941 0006 0000 1919 2000 0010 

 

W tytule przelewu prosimy wpisać Cukiernictwo artystyczne - Imię i Nazwisko

 

W razie pytań prosimy o kontakt mailowy na adres: 

warsztaty@ul-radawnica.pl oraz pod numerem telefonu: 693800231

Do zobaczenia!

Bilety
Price
Quantity
Total
  • Sold Out
    Cukiernictwo artystyczne +
    PLN 650
    PLN 650
    0
    PLN 0
This event is sold out

Udostępnij to wydarzenie